luni , ianuarie 13 2025
Breaking News
Home / Sanatate / Microscopie Speculara

Microscopie Speculara

De ce le este recomandata o microscopie speculara pacientilor?

Exista persoane carora le este recomandata o microscopie speculara de catre medicul oftalmolog. Acesta recomanda o astfel de procedura in momentul in care are motive intemeiate sa o faca.
Despre microscopia speculara vom discuta in randurile de mai jos. Cititi cu foarte mare atentie pentru ca informatiile pe care am decis sa vi le prezentam sunt deosebit de importante.

Ce este o microscopie speculara?

Microscopia speculara este o tehnica imagistica neinvaziva care produce imagini de marire ale endoteliului corneei. Aceste imagini pot fi analizate calitativ si cantitativ (folosind software automatizat) pentru a ajuta la diagnosticarea patologiei. Pot fi folosite de asemenea si pentru a monitoriza cu acuratete boala endoteliala si pentru a ajuta la comanagementul chirurgical.

Acest instrument de diagnostic vizualizeaza endoteliul corneean profitand de reflexia speculara la interfata dintre endoteliu si umoarea apoasa. Acest lucru se realizeaza cu lumina alba, similara cu cea utilizata in biomicroscopia cu lampa cu fanta si un microscop cu marire mare.

Doar lumina dintr-un anumit plan (planul endoteliului) este captata, astfel incat orice neregularitati din suprafata plana neteda a endoteliului sunt vazute ca zone hiper-reflexive (mai reflectorizante) sau hipo-reflexive (mai putin reflectorizante).

Zonele hiper-reflexive pot semnifica celule inflamatorii, in timp ce zonele hipo-reflexive (care sunt mai frecvente) pot denota guttata, pigment endotelial sau umflare endoteliala. Majoritatea microscoapelor speculare masoara de asemenea grosimea centrala a corneei, care poate servi ca biomarker al functiei endoteliale corneene.

Microscopie SpecularaDupa imagistica, un algoritm automat segmenteaza si numara celulele endoteliale. Din aceasta, microscopul specular genereaza diversi indici care ajuta la diagnosticarea si gestionarea bolii corneene.

Densitatea celulara (CD), coeficientul de variatie (CV), variabilitatea in forma hexagonala (HEX) si grosimea centrala a corneei (CCT) sunt cei mai importanti indici atunci cand se evalueaza pentru endoteliopatii.

Endoteliul corneean

Nu putem discuta despre microscopie speculara fara a aduce in discutie si endoteliul corneean. Acesta este un singur strat de celule neregenerativ (desi unele dovezi sugereaza ca in vivo poate fi posibila) cuprinzand cea mai posterioara portiune a corneei. La un individ tanar si sanatos, acest monostrat este un mozaic relativ uniform de 500.000 de celule de forma hexagonala.
Scopul fiziologic principal al endoteliului corneean este de a crea o bariera poroasa intre stroma corneeana si umoarea apoasa.

Datorita avascularitatii corneei, nutritia sa este derivata din difuzia pasiva a filmului lacrimal si a umorii apoase in cornee. Pentru a mentine functia corecta a corneei, este necesara o cantitate relativ scazuta de hidratare, desi stroma tinde sa se suprahidrateze in conditii fiziologice normale.

Suprahidratarea stromei, cunoscuta clinic sub numele de edem corneean, reduce transparenta corneei si functia vizuala. Fluxul pasiv al umorii apoase in cornee este compensat de transportul activ prin intermediul pompelor in endoteliul corneei.

Pe masura ce celulele endoteliale imbatranesc si se desprind, celulele invecinate se intind, se relocalizeaza sau fuzioneaza pentru a mentine bariera de scurgere. Acest proces are ca rezultat pleomorfism (variabilitatea formei celulei) si polimegetism (variabilitatea dimensiunii celulei).

Desi ambele procese se coreleaza cu scaderea functiei endoteliale a corneei, nu exista o relatie directa intre cantitatile de pleomorfism si polimegetism, ceea ce sugereaza ca exista o relatie variabila structura-functie.

Deteriorarea normala a endoteliului corneean poate fi accelerata de endoteliopatiile corneene primare, cum ar fi distrofia corneeana Fuchs sau endoteliopatiile corneene secundare, cum ar fi traumatice, chirurgicale, induse de lentile de contact si inflamatorii.

Endoteliopatii corneene

Analiza cantitativa si calitativa a imaginilor de microscopie speculara poate ajuta la diagnosticarea si gestionarea diferitelor endoteliopatii corneene:

  • Distrofia corneeana endoteliala a lui Fuchs.
  • Degenerescenta endoteliala legata de varsta.

Concluzie

Acest articol v-a dezvaluit asadar ce este o microscopie speculara, de ce se efectueaza dar si alte informatii deosebit de importante. Este important sa aveti cunostinte despre aceasta procedura, mai ales daca v-a fost recomandata de catre medic.

About optica.brasov

Check Also

Clinica Stomatologica Brasov

Clinica Stomatologica Brasov

Cum ajuta tratamentul de canal radicular efectuat intr-o clinica stomatologica Brasov? Pacientii care trec pe …

Close